Nye indlæg

 

Magtens redskaber

Skrevet af Michael Ford
26-03-2011 18:45

Statistik kan bruges til mange ting. Drengene fra Mellemøsten begår nu kun halvt så megen kriminalitet som for 10 år siden. Alligevel begår de fire gange så megen kriminalitet som de danske drenge. Men hvis vi renser tallene for sociale faktorer, begår de kun lidt mere kriminalitet end de danske drenge. Forvirret? Statistik er politik, og begge dele formidles via sproget. Viden er magt. Jo bedre man behersker magtens redskaber, desto bedre håndhæver man sin magt.

Jeg kunne ikke tale dansk, da jeg startede i 1. klasse i 1957. På mit første forældremøde fik min engelske far og min svenske mor på dansk at vide, at deres søn var håbløs og sikkert ikke ville blive til nytte for nogen i det danske samfund. Siden den dag har jeg oplevet mangt og meget i min vandring gennem den socialdemokratiske velfærdsstat. De sidste ti år har jeg undervist drengene fra Mellemøsten og deres søstre i, hvordan man klarer sig i et samfund, som per definition betragter dem som fremmede. At navigere i selvretfærdighedens yndige men ofte dilettantiske farvande er ikke en nem opgave at stille til en Ahmad eller en Mohammad eller en Michael Anthony Ford for den sags skyld.

Der er desværre ikke mange forbilleder eller rollemodeller, som det kaldes i dag, at pege på i toppen af vores siden 1968 værdiopløste samfund. I dag er det accepteret niveau blandt journalister, nyhedsoplæsere, ministre og andre elitemeningsdannere at fx gennemgående ligge planer for fremtiden. Hvor jeg i 7. klasse lærte forskellen mellem transitive og intransitive verber og sørger for, at mine drenge ikke er i tvivl om den distinktion, har jeg svært ved at lægge skjul på, at jeg med blot dette ene blandt uhyre mange banale og pinlige eksempler på nedgradering af sproget som kommunikationsmiddel må konstatere, at det åbenbart stadig og i stigende grad, som det har været tilfældet siden 1968, er ligegyldigt hvordan man kommunikerer, bare man forstår, hvad den anden mener.

Og så bliver det lidt som statistik eller sandheden – man kan bruge det til mange ting, bare ikke til at højne respekten for de værdier, der skal løfte os som individer i et samfund, som til syvende og sidst består af summen af alle vore kompetencer…


Kommentarer

 • #1
 • Hans H.
  28-03-2011 11:50
  Flot, stram og velformuleret tekst! Viser netop hvor vigtigt sproget er som magtredskab ;)


 • #2
 • Herdis Stjer
  27-03-2011 18:10
  Godt reflekteret og skrevet.


 • #3
 • Karolin
  26-03-2011 20:45
  When it comes to politics it has been known to give the best
  result if you live by the saying: Action speaks louder than words! So in that case
  you do not need rhetorics to win the publics sympathies only your actions count. And I do
  Belive you have one particular party in your country who acts in a harsh
  way to win votes from people who probably don't care about statistics or gramatics only how many
  foreigners you can keep out of your country. And that party is more on the right wing than the left.


1 

Skriv en kommentar

ABZebra & Alt-i-tekst.dk
Alt-i-tekst.dk & ABZebra | Lergraven 5, DK 3140 Ålsgårde - Danmark