Nye indlæg

 

Bægeret der flød over …

11-10-2012 12:55
Ingen er som bekendt perfekt, men vi kan jo stræbe efter at blive de mest perfekte, vi kan blive.
at seIsær når det handler om det danske sprog.
 
Interessen for det danske sprog og dets nuancer ligner desværre en nedadgående kurve. Og ja, herregud, bare vi har sociale gode og kreative kompetencer, så er sproglige og grammatiske fejl vel til at leve med? Vel er de ej!
 
Sproget er vort fundament og en del af vor kulturarv.
I udvikling naturligvis, og sådan skal det også være. Vi fyldes dagligt af overskrifter om, at vore børn ikke er gode nok til dansk.
Hvad med forældregenerationen? Desværre er 70-ernes parole: ”Det alle ikke kan lære, skal ingen lære”.
 
I erhvervslivet er det virksomhedens visitkort at skrive et korrekt dansk. Kan man ikke dette, bør man søge professionel hjælp. Det er få kroner i forhold til virksomhedens image.
 
Det er ikke til at læse for modtager, om du er en dårlig ”staver”, har været doven i skolen, om du er sjusket, har haft en lærer, der ikke kunne sin grammatik, eller du er ordblind.
 
Ordblindhed var årsagen til at bægeret flød over for mig forleden på et kommunikationssite for erhvervslivet. Præcis der, hvor udstillingsvinduet er allermest synligt.
 
Jeg gjorde opmærksom på nogle både elementære og graverende fejl i en semi-overskrift, hvor der stod, at vedkommende syntes om et site, der var læggert – og skrev: ”Dejligt at du syntes om XXX, synd at du ikke gør det længere. For så havde du vel skrevet "synes". Ligesom Firma-profilen er blevet "lægger" - formoder, der skal stå "lækker"?
Svaret jeg fik var: ”Du er heldig, at du kan stave. Jeg er knaldende ordblind og afhængig af hjælpemidler. Hver gang jeg får en ny kunde, må jeg fortælle og så skal jeg lige for god ordens skyld oplyse, at jeg er ordblind”.
 
Og hvad kan jeg så bruge den information til? Reflektere over vor forskellighed, min empati, min evne til at gå på kompromis? Eller skulle jeg skrive til vedkommende, at jeg har Parkinson.
 
Jeg gjorde det sidste … Regitze

Kommentarer

 • #1
 • Regitze
  12-10-2012 15:58
  Kære Lis og Lise,
  dejligt at læse jeres tanker ♥

  ... og Lis præcis hvad jeg tænker med hensyn til din brors indlæring, bare vi er "forståelige" - er ikke godt nok ;)

  ... og Lise, herlige udtryk som vor generation kan. Ordene bliver sikkert slettet, når der skal revideres igen :(

  Jeg har fået en hel del svar på mailen. Det vil være dejligt, hvis svarene kunne ses her;) ... så svar gerne her i fremtiden.

  Også god weekend fra mig


 • #2
 • Lis Ottesen
  12-10-2012 14:11
  Ha, Regitze, du er lige præcis som min Ida, kan ikke holde ud når sproget ikke bruges ordentligt.
  Hvad angår den ordblinde, så mener jeg at der findes så mange nye hjælpemidler i dag og ellers burde en anden måske læse korrektur. Min lillebror, 50 år, lærte i sin skoletid, at man godt måtte stave hjælp, som jelp, bare folk kunne forstå meningen. Da han var under uddannelse til officer havde hans overordnede en noget anden mening. Min bror fik breve retur med røde streger og han fik ud over røde øre, en rød retskrivnings ordbog, og så forfra med at lære at stave. Det skule han jo ha lært i folkeskolen! Nå, håber ikke der er stavefejl i dette. God week end fra Lis


 • #3
 • Lise Windfeld Bornerup
  12-10-2012 09:35
  Nogle mennesker er knarvorne så jeg forstår din overvejelse om at være gelassen. Jeg ville sporenstregs have gjort det samme. Jeg er også ordblind, eller var det engang da jeg gik i skole, fik undervisning, og har aldrig siden ladet det hindre mig i noget som helst. Derimod er jeg mere ked af, at gode gamle danske ord skal uddø som ubrugelige. Ja, sproget udvikler sig, det gør jo ikke af ord bliver gamle, derimod at vi ikke bruger dem nok. Ikke for at være trættekær, hvorfor er negerkys eller negerbolle ikke lige så gode som altid? Det er der lidt vindbøjtel over. Hvorfor skal vi skrotte vores kulturarv .... jeg bliver da stadig brødflov, og synes det er et skønt ord :o)


1 

Skriv en kommentar

ABZebra & Alt-i-tekst.dk
Alt-i-tekst.dk & ABZebra | Lergraven 5, DK 3140 Ålsgårde - Danmark